10. septembri hommikul asusime bussiga teele Iisaku suunas, kus meid ootas Alutaguse käsitööjuustu meierei perenaine. Seal saime piltide ja jutuga lühiülevaate, kuidas valmib lehmapiimast hallitusjuust.
Vaatasime läbi akna ruumi, kus valmib juust. Saime ka Alutaguse juustukoja toodangut maitsta. Hallitusjuustu maitsmine tõi esile erinevaid emotsioone. Kuid vadakust tehtud kummikommid ning piimast isetehtud jäätis, tõid enamusele naeratuse näole. Sellega perenaise külalislahkus ei piirdunud- lapsed said lustida erinevatel atraktsioonidel ning ploomidest kõhu punni süüa (mõni ploom tuli ka kooli kaasa).
Edasi liikusime Iisaku Kihelkonna Muuseumi tunnetusrajale. Ilm soosis paljajalu käimist (rajal ei olegi lubatud jalanõudega liikuda). Lapsed arvasid, et kõige ägedam oli tunnetusrada. Juustumeiereist jäi meelde ronimine, jäätis, kommid ja ploomid.
Õpetaja Kristi Vaarmann